Skip to main content

Ziua Mondial a luptei împotriva hepatitei (World Hepatitis Day) este sărbătorită în fiecare an pe 28 iulie și crește gradul de conștientizare cu privire la această afecțiune. Hepatită este o boală infecțioasă cu un procent ridicat de transmitere, fiind și foarte des întâlnită. Astăzi, alocă-ți puțin timp și află cum poți prevenii infecția cu hepatite!

Ziua Mondială a luptei împotriva hepatitei. Ce este hepatita și cum se tratează

Hepatita este o boală caracterizată prin inflamația ficatului. Există 5 virusuri principale ale hepatitei, denumite tipurile A, B, C, D și E. Aceste 5 tipuri sunt cele mai periculoase și cele mai întâlnite din cauza poverii bolii și a decesului pe care le cauzează și a potențialului de focare și răspândire epidemică. Împreună, virusul hepatitei B si virusul hepatitei C provoacă 80% dintre cazurile de cancer hepatic înregistrate la nivel mondial.

La nivel mondial, 300 de milioane de persoane trăiesc cu hepatită virală, fără să cunoască acest lucru. Dacă aceste persoane nu sunt diagnosticate și nu primesc tratamentul potrivit, pot transmite boala, vor continua să sufere și multe vieți vor fi pierdute.

Citește și: Hrană pentru creier. Există o legătură directă între dietă şi sănătatea mentală, ce alimente să consumăm pentru a preveni depresia, boala secolului XXI

Hepatita virală reprezintă una din principalele cauze de deces la nivel global, cu 1,34 de milioane de decese pe an, la fel de multe ca în cazul HIV/SIDA, tuberculoză sau malarie, potrivit reginamaria.ro. În prezent, 90% dintre persoanele cu hepatita B și 80% dintre cele cu hepatita C nu știu că au boala, ceea ce rezultă în posibilitatea reală de a dezvolta boala hepatică fatală la un moment dat în viață și, în anumite cazuri, transmiterea infecției către alte persoane, fără ca persoanele infectate să știe acest lucru.

Exista teste care detectează infecțiile cu virusuri hepatice, chiar dacă persoana nu știe de existența infecției pentru că încă nu prezintă semne și simptome. Depistarea precoce a infecției cu virus B sau C și începerea tratamentului poate opri progresia sau duce chiar la vindecarea bolii. În prezent, datorită disponibilității vaccinurilor eficiente și a tratamentelor pentru hepatita B și hepatita C, eradicarea hepatitei virale este un deziderat posibil, însă este necesară o mai bună înțelegere a bolii și a riscurilor, precum și un nivel de constientizare mai ridicat. Ziua Mondială a luptei împotriva hepatitei este ocazia ideală de a afla mai multe pentru a face vizibilă hepatita virală.

Citește și: Răul de înălțime. Ce este boala acută de munte și cum o putem evita, fără să ne stricăm vacanța de vară

Ziua Mondială a luptei împotriva hepatitei. Această zi a salvat vieți

Ziua mondială a luptei împotriva hepatitei este o zi importantă care crește gradul de conștientizare cu privire la această afecțiune. Nu este o exagerare să spunem că astfel de zile pot ajuta la salvarea mai multor vieți! Până la urmă, o persoană care citește aceste informații ar putea merge la un medic pentru a face un control și să afle mai curând că ar putea fi purtătorul uneia dintre hepatite, lucru care va ajuta la tratarea ei imediată, fiind mai eficientă.

Acest lucru este cu atât mai important atunci când luați în considerare faptul că există 9 din 10 persoane din întreaga lume care trăiesc cu hepatită virală și nu sunt conștiente. Există o mulțime de dezinformări despre hepatită. Există chiar și un stigmat atașat afecțiunii în unele cazuri. Cu toate acestea, există diferite tipuri de hepatită, care afectează oamenii în moduri diferite, și de aceea sensibilizarea este atât de critică!

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre concediul medical. În ce condiții îl obții și cum se plătește

Este o nebunie să crezi că există peste 290 de milioane de oameni din întreaga lume care trăiesc cu hepatită C sau hepatită B și nu știu despre asta! Viețile se pierd, iar oamenii sunt infectați fără să știe din cauza lipsei de informării și a nevoii de extindere în ceea ce privește îngrijirea, diagnosticul și screening-ul. Ziua mondială a luptei împotriva hepatitei este care să ajute în acest sens. Sunt multe organizații caritabile și persoane care fac o muncă incredibilă pentru a ajuta la conștientizarea pericolului acestei boli.

În 2010, Organizația Mondială a Sănătății a transformat Ziua Mondială a luptei împotriva hepatitei într-un dintre cele patru zile oficiale speficife sănătății mondiale, fiind sărbătorită în fiecare an pe 28 iulie. Milioane de oameni din întreaga lume participă acum la Ziua Mondială a luptei împotriva Hepatitei, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la hepatita virală și pentru a cere acces la tratament, programe mai bune de prevenire și acțiuni guvernamentale.

Leave a Reply

19 − 12 =