Skip to main content

În calendarul zilelor internaționale august ne propune un moment special, care să ne rupă puţin de realitate. Astăzi celebrăm Ziua Iubitorilor de Cărţi, sărbătoare menită să-i încurajeze pe bibliofili să celebreze lectura și literatura. Într-o eră tot mai digitală, oamenii sunt sfătuiți să își lase smartphone-urile și orice posibilă distragere tehnologică și să ia o carte în mâini şi să o răsfoiască. Ziua Iubitorilor de Cărţi este recunoscută la nivel global, dar originea și creatorul ei rămân necunoscute până în prezent, parcă în prelungirea misterului care se ascunde între paginile tipărite.

O scurtă incursiune în istorie ne relevă că primele cărţi au folosit pergament sau piele de viţel pentru paginile lor. Coperţile erau din lemn şi adesea acoperite cu piele, iar paginile erau ţinute laolaltă cu chingi sau curele. Bibliotecile Publice au apărut în Evul Mediu şi în cele mai multe cazuri cărţile erau legate de rafturi, pentru a preveni furtul.

Citește și: De ce veganismul este mai popular în rândul femeilor decât în rândul bărbaților?

În zilele noastre, în siajul ultimelor inovaţii, producătorii de cărți folosesc pentru tipărire imprimarea digitală, folosindu-se toner şi nu cerneală. Ca rezultat al tipăririi digitale, tipărirea la cerere deschide un domeniu cu totul nou al publicării. În acest caz, distribuitorii nu imprimă cărțile până când clientul nu efectuează comanda, făcându-se astfel importante economii de hârtie. Din ce în ce mai mulți oameni citesc cărți electronice. E-book (carte electronică) se referă la o publicație care are lungimea unei cărţi dar este prezentă în formă digitală. E-book-urile sunt disponibile prin internet, dar pot fi găsite și pe CD-ROM și alte sisteme. Puteţi citi o carte electronică pe computer sau printr-un dispozitiv portabil de afișare a cărților, cunoscut sub numele de cititor de cărți electronice, cum ar fi un Reader, Nook sau Kindle.

Sărbătorirea Zilei Iubitorilor de Cărţi nu trebuie să vină cu un angajament profund față de o nouă carte, deoarece există o serie de romane care pot fi citite într-o singură zi. Un recent sondaj de opinie a relevat ca 24% dintre adulti nu au citit nicio carte în ultimul an. În timp există prejudecat şi am putea presupune că adulții mai în vârstă ar avea mai mult timp şi disponibilitate ca să citească, sondajul a constatat că persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani citesc mai mult decât respondenții mai în vârstă. Un sondaj anterior a constatat că, în afară de învățare, dobândirea de cunoștințe și descoperirea de noi informații, motivul pentru care majoritatea oamenilor aleg să citească este dat de plăcerea de a scăpa de realitate. Deci, în cinstea Zilei Iubitorilor de Cărţi, iată câteva titluri care vă permit să vă adânciţi într-o altă lume, cărţi care pot fi terminate într-o singură zi.

Șoareci și oameni

Scris de John Steinback, romanul spune povestea lui George și Lennie, doi bărbați care lucrează ca muncitori zilieri în California. Formând o pseudo-familie, cei doi găsesc o slujbă care ar putea să-i ajute să-și atingă visul de a-şi cumpăra o fermă proprie, dar o întorsătură de evenimente îl aduce pe George în faţa unei alegeri dificile.

Număr de pagini: 112.

Citește și: Iată 15 lucruri ciudate care par normale în unele țări, dar nu și în restul lumii

Mic dejun la Tiffany

Romanul lui Truman Capote îi duce pe cititori în viața lui Holly Golightly, o fată excentrică și misterioasă din Manhattan, care își menține stilul de viață socializând cu bărbați bogați. Golightly se împrietenește cu vecinul ei și începe să împărtășească părți din viața ei, dezvăluind o femeie care este lipsită de griji în exterior, dar care are aceleași anxietăți ca și alte persoane din interior. Așa cum sunt majoritatea romanelor şi acesta este destul de diferit de filmul omonim, care se bucură însă, de asemenea, de celebritate.

Număr de pagini: 160.

Portretul lui Dorian Gray

Cenzurat pe vremuri, sub pretextul de a fi prea indecent, Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde, spune povestea unui artist, Basil Hallward, și a muzei sale, Dorian Gray. Sub influenţa lui Lord Henry Wotton, el ajunge să ducă o viaţă dublă, dedicându-se tuturor plăcerilor interzise, dar păstrând aparenţele unei vieţi respectabile. În timp ce se afundă în această existenţă promiscuă, Dorian rămâne neatins de semnele degradării fizice şi morale, care însă încep să se ivească pe chipul său zugrăvit în tabloul lui Basil.

Citește și: SUNTEM COPIII MINCIUNII. PSIHOLOGUL JOHN F. SCHUMAKER VORBEŞTE DESPRE PREZENTUL CARE DESCHIDE CALEA PENTRU VIITORII DICTATORI: “NICIODATĂ NU A EXISTAT UN MOMENT MAI BUN PENTRU A FI UN MINCINOS”

Număr de pagini: 140.

Noaptea

Apreciată ca una dintre cele mai bune cărți scrise despre Holocaust, Noaptea, de Elie Wiesel, este o relatare autobiografică a timpului petrecut la Auschwitz de acest scriitor cu origini româneşti. Pe lângă dezvăluirea ororilor zilnice pe care le-a trăit, Noaptea abordează și multe puncte filosofice despre Holocaust. “Un volum mic ca dimensiune, dar de o forță teribilă”, l-a descris The New York Times, iar autorul a subliniat forţa pusă în acest roman: “Dacă în viața mea ar fi trebuit să scriu o singură carte, Noaptea ar fi aceea”.

 Număr de pagini: 120.

Arsuri la stomac

Singurul roman al Norei Ephron, Arsuri la stomac, este o abordare fictivă a experienței sale reale, după ce a aflat că soțul ei o înșela în timp ce ea era însărcinată. Romanul relatează viața lui Rachel Samstat, o femeie care descoperă că soțul ei are o aventură și vrea simultan să-l recâștige și să-l părăsească.

Număr de pagini: 179.

Sursă foto: pexels.com

One Comment

Leave a Reply

5 × 4 =