Skip to main content

Speranţele fiecărui popor stau în generaţia tânără, reînnoirea perpetuă a societăţii cu idei şi spirit nou fiind semnul sănătăţii colective. Studenţii au aici rolul major şi nu au ezitat să şi-l asume de multe ori de-a lungul istoriei şi tocmai lor şi curajului lor le este dedicată această zi de 17 noiembrie. Peste tot în lume astăzi se celebrează Ziua Internaţională a Studenţilor, sărbătoare născută în zorii celui de-al Doilea Război Mondial, în 1939, când 1.200 de studenți au fost duși în lagăre de concentrare din cauza unei revolte organizate împotriva armatei naziste.

La momentul respectiv, ocupanţii nazişti din Cehoslovacia au suprimat, la Praga, o demonstraţie a studenţilor de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Caroline, ce marca momentul creării unei Republici Cehoslovace independente. În urma suprimării demonstraţiilor, opt studenţi și un profesor au fost executați fără proces, iar peste 1.200 au fost trimişi în lagăre. N-au trecut decât doi ani, iar în 1941 Consiliul Internaţional al Studenţilor a declarat 17 noiembrie drept Ziua Internaţională a Studenţilor, pentru a comemora evenimentele din toamna lui 1939, de la Praga.

Citește și: BĂUTURĂ ŞI MÂNCARE LA PREŢ REDUS, VESELIE LA COTE MAXIME. ASTĂZI ESTE HAPPY HOUR DAY, SĂRBĂTOARE NĂSCUTĂ PE MARE ŞI ADUSĂ PE USCAT DE NEVOIA DE DISTRACŢIE

O jumătate de secol mai târziu, în toamna anului 1989, tot pe 17 noiembrie, slovacii au cerut ieşirea din comunism, prin demonstraţii studenţeşti, urmând ca pe 18 noiembrie să facă acelaşi lucru şi studenţii cehi. Manifestaţia desfăşurată la Praga, la care au participat peste 15.000 de studenţi, s-a soldat cu circa 600 de răniţi. Astfel, data de 17 noiembrie a reprezentat și punctul de pornire al manifestaţiilor anticomuniste ale studenţilor din Praga, care au marcat începutul “Revoluţiei de catifea” din Cehoslovacia. Un alt exemplu îl reprezintă revolta din 1973 a studenţilor politehnişti din Atena, împotriva juntei militare greceşti, revoltă care a atins apogeul pe 17 noiembrie, când la primele ore ale dimineţii un tanc AMX 30 a dărâmat porţile blocate ale Politehnicii.

În aceste vremuri de pandemie, importanţa unei astfel de zile este cu atât mai mare, cu cât majoritatea elevilor şi studenţilor au pierdut practic un an de studiu, trecerea la cursurile online aducând cu sine o serie de probleme în majoritatea ţărilor în curs de dezvoltare. În astfel de situații este bine să ne amintim importanța pe care o au studenţii în conturarea viitorului lumii. Tânăra generație este cea care va da liderii zilei de mâine. Și, în vremurile tulburi de astăzi, vocile tinerilor trebuie să fie auzite. Aici intervine Ziua Internațională a Studenților, care în ultimii 81 de ani s-a transformat în mult mai mult decât ar fi trebuit sau s-ar fi dorit inițial să fie. În ciuda a ceea ce a devenit acum, originea respectării acestei zile stă în tragedie.

Această zi nu se referă doar la omagierea celor care și-au sacrificat viața pentru ca alții să trăiască vremuri mai bune, ci este, de asemenea, o sărbătoare a multiculturalismului prezent în instituțiile noastre de învățământ, în principal universități. Doar dacă oamenii se ridică și luptă împotriva a tot ce nu este în regulă în lume, putem merge cu adevărat înainte. În special, tânăra generație deține o mare putere în acest sens, ca oameni care poartă pe umerii lor mantia viitorului.

Citește și: HAOSUL NU MOARE NICIODATĂ. AZI E ZI DE SĂRBĂTOARE, SĂ NE AMINTIM CĂ EXISTĂ O ORDINE ASCUNSĂ ÎN SPATELE FIECĂREI DEZORDINI

Respectarea acestei zile în toată lumea este de o mare importanță. Multe sindicate și organizații care reprezintă interesele studenților, precum EUSA (Asociația Sportivă a Uniunii Europene) și ESU (Uniunea Europeană a Studenților) o folosesc foarte mult prin răspândirea conștientizării cu privire la importanța educației pentru toți. Mitingurile și demonstrațiile desfășurate în diferite părți ale globului contribuie, de asemenea, la crearea unui mediu propice învățării, în care se fac pași mari pentru a oferi resurselor adecvate copiilor, astfel încât aceștia să obțină dreptul lor de bază de a primi educație. Astfel de mitinguri nu sunt posibile în mare parte din lume în 2020, dar online-ul este plin astăzi de webinar-ii pe această temă.

Dar asta nu este tot ceea ce se speră să realizeze. În timp ce asigurarea educației pentru toți are o mare importanță pentru ca orice societate să aibă succes, celebrarea Zilei Internaționale a Studenților ajută la realizarea altor lucruri la fel de importante. Aminteşte oamenilor, în special studenților, de puterea pe care o dețin și de capacitatea pe care o au de a crea o schimbare pozitivă în lume, chiar și prin cea mai mică acțiune, îi face mai încrezători și mai capabili să fie liderii puternici și de impact şi îi conştientizează de potențialul pe care îl au.

Elevii și studenţii care și-au dat viața în urmă cu mai bine de 80 de ani sunt o inspirație pentru toți și amintirea curajului lor în fiecare an ar trebui să le permită mai multor oameni să le păşească pe urme și să se străduiască să facă lumea un loc mai bun.

Leave a Reply

5 × four =