Skip to main content

Ziua Internațională a Jocurilor Video se sărbătorește în fiecare an pe data de 8 iulie și este una dintre cele mai importante zilele pentru copiii și adolescențiii care iubesc să petreacă timp în fața calculatorului.

Industria jocurilor video a luat o foarte mare amploare și a devenit una în care se învârt bani grei. În fiecare zi apar jocuri noi, cu o grafică din ce în ce mai bună, care să pară cât mai reale și care să le țină copiilor atenția captivă asupra ecranului.

Ziua Internațională a Jocurilor Video. Istoria jocurilor video

Primele jocuri video au fost realizate între anii 1950 și 1960 de Jon Snell și rulau pe platforme cum ar fi osciloscopul, sau computere EDSAC. Cel mai vechi joc pe calculator, o simulare de rachete, a fost creat în 1947 de către Thomas T. Goldsmith Jr. și de Estle Ray Mann.

În anii 1970 a avut loc lansarea primei console de jocuri. Patentul pentru Magnavox Odyssey creată de Baer a fost acordat în 1972 și a bătătorit calea pe care o vor urma consolele următoare. Pentru o vreme companiile cu produse similare au fost nevoite să plătească licență. Odată cu apariția versiunii de acasă a PONG, în preajma crăciunului anului 1975, popularitatea jocurile video a crescut. Succesul jocului PONG a făcut să apară sute de clone, printre care și Coleco Telstar.

Jocurile au fost întotdeauna mai ușor de clasificat după genul lor, din cauza constrângerilor tehnice a diferitelor platforme, cum ar fi cele legate de spațiul alocat jocurilor. Odată cu trecerea anilor și creșterea banilor destinați producției jocurilor video, valoarea comercială a crescut iar cererea de talent creativ a obligat companiile să aducă artiști din afara industrei de specialitate. Refolosirea unor anumite genuri este cel mai bine observată în încercarea de a stabili ”francize”, care de obicei folosesc aceleași caractere, situații, conflicte și teme de-a lungul continuărilor.

Ziua Internațională a Jocurilor Video. Cum au schimbat jocurile video percepția copiilor despre viață

Drept urmare, deși multe jocuri sunt o combinație de mai multe genuri, există foarte puține cele care nu se încadrează în tiparele obișnuite, care atunci când au succes de obicei definesc un nou gen. Un joc care lansează un nou gen poate să nu fie primul de acel tip ci poate fi primul care are îndeajuns de mult succes comercial pentru ca alte companii să încerce să reproducă acel succes. Exemple ca Super Mario 64 care a lansat genul jocurilor video de platformă pentru console sau Doom care a lansat genul First-person shooter pentru PC.

Ziua Internațională a Jocurilor Video. Jocurile video ar favoriza dezvoltarea intelectului

Deși jocurile video au fost mereu un subiect controversat, asta din cauza faptului că cei mici petrec foarte multe ore în fața calculatorului, se pare totuși că lucrurile au reușit să se schimbe în decursul anilor. Dacă la început se spunea că jocurile video provoacă dereglări de comportament la copii din cauza violenței expuse în acestea, se pare că acum, un studiu apărut la Universitat Oberta de Catalunya a arătat că persoanele pasionate de jocuri video înainte de adolescenţă, în ciuda faptului că nu se mai joacă, s-au descurcat mai bine cu sarcinile de memorie de lucru.

Autorul principal al studiului, Dr. Marc Palaus, spune că jocurile video care oferă motivaţie, cele care fac jucătorul să vrea să continue să joace sunt ideale pentru creşterea capacităţii cognitive. Însă, jocurile video au şi numeroase efecte negative şi pot da dependenţă în timp, scrie Mediafax.

Citește și: Ziua internațională a jocului Vânătoarea de comori. Cel mai incitant joc se societate din ultimii ani

Un studiu publicat în Royal Society Open Science, la începutul anului 2019, a urmărit impactul pe care jocurile video îl au asupra comportamentului adolescenților, determinând gradul de agresivitate generat. Surprinzător, rezultatele nu au identificat nicio corelație între aceste jocuri și nivelul de agresivitate al participanților. De asemenea, un studiu mai vechi, din 2012, confirmă același rezultat – nu poate fi determinată nicio relație între jocurile video violente și violența exprimată de către tineri în viața reală.

Sursă: wikipedia; Sursă foto: pexels