Skip to main content

ZIUA INTERNAŢINALĂ A NONVIOLENŢEI. O istorie a violenţei ar fi aproape imposibil de scris. Ea ar trebui să cuprindă mii de volume, fiindcă practic nu există moment de la începutul omenirii în care pe Pământ să nu fi avut loc vreo luptă sau fel de fel de nemulţumiri care au degenerat în acte extreme, de la războaie la revolte populare. Iar în acest context pare chiar curios că abia în 2007 s-a gândit cineva să “pedepsească” violenţa în toate formele sale, proclamând exact opusul. Aşa s-a născut Ziua Internaţională a Nonviolenţei, sărbătorită în fiecare an pe 2 octombrie.

De ce această dată? Pentru că în această zi este celebrată naşterea lui Mahatma Ghandi, pionier al filosofiei şi al strategiei nonviolenţei şi conducător al mişcării pentru independenţă din India. „Cunoscut pentru doctrina sa care presupunea proteste paşnice pentru a determina progresul politic şi social, Ghandi a rămas angajat, de-a lungul vieţii sale, în credinţa sa în nonviolenţă chiar şi în condiţii opresive şi în faţa unor provocări aparent insurmontabile”, se arată pe site-ul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Profesorul Gene Sharp, fondatorul Institutului Albert Einstein, arăta în cartea sa The Politics of Nonviolent Action că „acţiunea nonviolentă nu reprezintă o încercare de a evita sau ignora conflictul, reprezintă un răspuns la problema despre cum să se acţioneze eficient în politică, şi mai ales cum să se exercite puterea în mod eficient”.

Cele şase principii ale nonviolenţei

Martin Luther King jr. a ridicat nonviolenţa la rang de artă şi a enunţat chiar 6 principii ale acesteia, care pot să constituie sursa pentru o viaţă mai bună şi mai plină de sens.

Principiul 1: Nonviolenţa este un mod de viaţă pentru oamenii curajoşi

Este o rezistenţă activă care confrunta forţele răului şi utilizează în mod benefic indignarea şi capacităţile intelectuale, emoţionale şi spirituale ale oamenilor, ca pe o forţă vitală pentru schimbare şi reconciliere.

Principiul 2: Comunitatea este cadrul pentru viitor

Nonviolenţa presupune că trebuie să ne angrenăm într-un efort colectiv ca să creăm o lume mai bună prin a cultiva relaţii mai bune între oameni, până la nivelul unde persoanele reuşesc să îşi atingă potenţialul uman maxim.

Principiul 3: Atacă forţele răului nu persoanele care fac rău

Tehnica nonviolentă analizează condiţiile fundamentale, politicile şi practicile conflictului mai degrabă, decât reacţioneză în faţa unui singur oponent, ca exponent al Răului.

Principiul 4: Acceptă suferinţa fără răzbunare, pentru binele cauzei

Acest principiu ne duce cu gândul la o creştere spirituală individuală şi colectivă. A-ţi urma principiile şi sistemul de valori fără a reacţiona cu ură faţă de ceea ce îţi cauzează răul, înseamnă evoluţie.

Principiul 5: Evita violenţa interioară cât şi violenţa exterioară

Atitudinea nonviolentă oferă susţinere din toate părţile. Este în interesul nostru să ne menţinem un nivel ridicat al spiritului fiind buni cu noi înşine şi cu ceilalţi.

Principiul 6: Universul este de partea justiţiei

Adevarul este universal şi fiecare fiinţă umană sau societate se orientează către sensul just al ordinii în Univers. Pentru practicianul nonviolenţei, acest context reprezinta un cadru moral adecvat. Nonviolentul crede că Dumnezeu este Dumnezeul Justiţiei.

8 Comments

Leave a Reply

4 × 4 =