Skip to main content

Iubitorii de ciocolată şi prăjituri au astăzi prilejul oficial de a reuni aceste două plăceri într-una singură, pentru că ziua de 18 octombrie a fost declarată Ziua Brioşelor cu Ciocolată. În mod general, această zi este dedicată tuturor prăjiturelelor care pun în cuptor şi se coc în diferite mici forme, dar cum cele care predomină sunt brioşele, acestea sunt cele care au “confiscat” de facto sărbătoarea. Plăcerea este de fiecare nouă nouă şi intensă, istoria este veche şi fascinantă.

Ca să aflăm ceva despre începuturi trebuie să ne întoarcem în timp tocmai până în anul 1796, când o reţetă a unei “prăjituri care trebuie coaptă în cupe mici” a fost scrisă de Amelia Simmons, în American Cookery. Cea mai veche atestare a termenului generic pentru acest tip de prăjiturele, “cupcakes”, datează din 1828, şi se află în cartea de bucate a Elizei Leslie, intitulată “75 de reţete pentru patiserie, prăjituri şi dulciuri”. Iniţial, patiserii coceau aceste prăjiturele în cupe grele de ceramică şi chiar în zilele noastre sunt foarte populare vasele ramekin, concepute special pentru astfel de preparate.

Şi, pentru ca deliciul să fie şi mai mare, intrăm în bucătăria cofetarilor şi aflăm că brioşele cu ciocolată vin şi într-o varietate de arome. Desigur, există întotdeauna varianta standard, însă inventivitatea nu are limite. Între cele mai reuşite, cunoscătorii le pun la loc de cinste pe cele cu caramel şi ciocolată, care satisfac dorinţa suplimentară de dulceaţă, cele cu unt de arahide şi ciocolată, reţetele cu mentă şi ciocolată, cu portocale sau Devil’s Food, un desert diabolic de bun.

Pentru a sărbători cum se cuvine această zi, nu e modalitate mai plăcută decât de a încerca una dintre reţetele delicioase de mai jos, oferite de petitchef.ro.

Brioşe cu ciocolată

Ingrediente (pentru 6-8 brioşe):

1 ou

55 grame unt

120 ml lapte batut/ iaurt

130 grame zahar

115 grame faina

30 grame cacao

1/2 lingurita praf de copt

1/2 lingurita bicarbonat de sodiu

1/2 lingurita sare

60 grame ciocolata cu lapte

Mod de preparare:

Am luat ciocolată cu lapte și am tăiat-o mărunt cu cuțitul. Bucățelele de ciocolată le-am dat la congelator, să nu se topească de tot cât se coc brioșele în cuptor.  Am setat cuptorul la o temperatură de 200 grade Celsius. Într-un vas am amestecat făina cu cacaoa, praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Într-un alt vas am frecat oul cu praful de sare, zahărul, laptele bătut și untul. Treptat am adăugat amestecul uscat. La urmă, am adăugat și bucățelele mărunte de ciocolată scoase din congelator și date prin puțină făină. În forma de copt brioșe am așezat hârtiuțele de copt. Cu lingura de înghețată am luat câte puțin din coca brună și am umplut pe 2/3 hârtiuțele de copt brioșe. Eu am păstrat câteva bucățele de ciocolată pe care le-am presărat deasupra fiecărei brioșe. Am dat forma la cuptor pentru 30 minute.

High angle view of muffins on table

Am verificat dacă brioșele sunt coapte cu ajutorul unei scobitori, cum nu s-a prins aluat de ea, le-am scos din cuptor. După 5 minute le-am scos din formă și le-am lăsat să se răcească complet pe grătar.

Brioşe cu lămâie şi ciocolată

Ingrediente (pentru 15 brioşe):

200 g zahar

2 oua

250 g faina

200 ml lapte

120 grame unt

60 g ciocolata

0.5 plic praf de copt

coaja si zeama de la 1 lamaie

Mod de preparare:

Ouăle se mixează cu zahărul până când își dublează volumul. Coaja și zeama de lămâie se pun peste ouă și se amestecă bine cu o lingură. Se adaugă făina cernută și praful de copt și se amestecă în continuare. După ce s-a încorporat toată făină se adaugă laptele și untul topit. Se amestecă cu grijă până la omogenizare. Ciocolata se rupe bucăți mici și jumătate din ea se adaugă în compoziție și se amestecă bine. Se umple fiecare formă de brioșă (dacă nu aveți din silicon, nu uitați să folosiți hârtie specială pentru formele de brioșe) cam trei sferturi, iar deasupra se mai așează frumos 2-3 bucățele de ciocolată. Se coc la 180 de grade, timp de 20 de minute sau până trec cu brio testul scobitorii. După ce se scot din cuptor, se lasă să se răcească puțin, asta dacă mai aveți răbdare.

Brioşe cu banane, nuci şi ciocolată

Ingrediente (4 porţii):

 55 g unt

175 g zahar

2 oua

2 banane foarte coapte

300 g faina

1 pachet praf de copt

200 g nuci tocate sau macinate fin, dupa preferinta

o ciocolata cu lapte ( 100 g )

120  ml lapte batut

Mod de preparare:

Înainte de a va povesti rețeta, trebuie să vă spun că am folosit o tavă cu 12 forme și în final am obținut aproape două tăvi de brioșe rotofeie și suculente. Adică vreo 22, suficiente cât să sature o mână de mâncăcioși. Pentru început, am preîncălzit cuptorul la 175 grade și am umplut forma de brioșe cu coșulețe de hârtie. Într-un bol mediu se bat până la omogenizare untul, zahărul, ouăle, peste care se adaugă banana pasată sau pur și simplu zdrobită cu furculița, așa cum am făcut eu. În continuare adăugăm făina, praful de copt, nuca și ciocolata ruptă bucățele mici. După ce le amestecăm bine, turnăm laptele bătut și gata. Tot ce rămâne de făcut e să umplem coșulețele de brioșe cu această compoziție și să lăsăm la cuptor pentru circa 20-25 minute.

One Comment

Leave a Reply

3 × two =