Skip to main content

În plin val patru al pandemiei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat monitorizează o nouă variantă a coronavirusului, denumită „Mu”, care a fost identificată pentru prima dată în Columbia în luna ianuarie. Anunţul vine în contextul în care medicii şi autorităţile din întreaga lume au mari bătăi de cap cu varianta Delta, care infectează din ce în ce mai mulţi oameni şi a condus către bilanţuri record în state cu rată apreciabilă a vaccinării.

OMS a transmis săptămâna aceasta că varianta Mu prezintă mutaţii care ar putea prezenta un risc de „evadare imunitară” (rezistenţă la vaccin) şi a subliniat că sunt necesare studii suplimentare pentru a înţelege mai bine caracteristicile sale. Anumite mutaţii pot afecta proprietăţile virusului şi pot influenţa, spre exemplu, uşurinţa cu care acesta se răspândeşte, severitatea bolii pe care o cauzează sau eficacitatea vaccinurilor, a medicamentelor, a instrumentelor de diagnostic sau a altor măsuri sociale şi de sănătate publică.

Citește și: Radiografiile Arată Diferenţe Uriaşe Între Plămânii Pacienţilor Infectaţi Cu Coronavirus Nevaccinaţi Şi Ai Celor Care S-Au Imunizat Deja. Un Medic American Explică Transformările

În prezent, OMS consideră că patru variante sunt îngrijorătoare, printre care se numără variantele Alpha, prezentă în 193 de ţări, şi Delta, prezentă în 170 de ţări, în timp ce alte cinci variante sunt monitorizate (inclusiv Mu).

Anunţul este însă de natură să provoace îngrijorare, în condiţiile în care mai multe state se confruntă cu varianta agresivă Delta. Spre exemplu, Ministerul Sănătăţii din Israel a anunţat joi un număr record de cazuri de COVID-19, cu 11.187 de noi infecţii înregistrate în ziua precedentă. Acest vârf se înregistrează la o zi după ce copiii s-au întors la şcoală, în timp ce oamenii de ştiinţă avertizează că aceasta ar putea alimenta o creştere în continuare a numărului de infectări. Ultimele cifre sunt din a treia zi consecutivă când Israelul a anunţat peste 10.000 de noi cazuri, potrivit jpost.com.

Citește și: Ne-A Aruncat Pandemia De Coronavirus Într-O Buclă Temporală? Retrăim Aceleași Momente, 7 Dovezi De Necontestat Că 2021 Este O Repetare A Lui 2020

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă continuă să sublinieze că vaccinul Pfizer/BioNTech rămâne eficient în prevenirea cazurilor severe de boală şi a decesului. Israelul l-a folosit exclusiv în campania sa de vaccinare devenind lider mondial. Şi totuşi, numărul cazurilor printre cei nevaccinaţi este de departe mai mare decât al celor vaccinaţi în toate grupurile de vârstă, ţara având în prezent cea mai mare rată de infectări din lume, raportat la 100.000 de locuitori. Acest lucru se aplică în special celor care sunt grav bolnavi sau au peste 60 de ani.

Asta în condiţiile în care Israelul a început să administreze o a treia doză de vaccin încă din luna iulie, fiind prima ţară din lume ce a făcut acest lucru. Presa de la Ierusalim raportează că aproximativ 2,45 milioane de persoane, adică peste 25% din populaţia Israelului de 9,4 milioane de locuitori a primit deja rapelul. La nivel general, peste 59% dintre cetăţeni au fost vaccinaţi de două ori.

De subliniat că în urmă cu două săptămâni, autorităţile israeliene au restabilit obligativitatea de a prezenta un certificat de vaccinare sau un test PCR negativ pentru a intra în restaurante, hoteluri, muzee şi biblioteci şi pentru a asista la evenimente culturale şi sportive. Cerinţa este valabilă pentru toate persoanele cu vârsta de peste 3 ani. Copiii cu vârsta de până la 12 ani pot fi testaţi gratuit.

Măsura se aplică şi în cazul lăcaşurilor de cult care primesc peste 50 de credincioşi. În centrele comerciale şi în magazinele cu o suprafaţă de vânzare mai mare de 100 de metri pătraţi, este permis un singur client la 7 metri pătraţi.

De asemenea, participarea la anumite evenimente publice este limitată la maxim 400 de persoane în săli şi 500 afară. La evenimentele private limita este de la 50 de persoane în interior şi 100 în exterior. La reuniuni în masă fără scaune în interior pot participa până la 1.000 de persoane, iar în exterior până la 5.000 de persoane.

Sursă foto: pexels.com

Leave a Reply

fifteen − eight =