Skip to main content

Pandemia pare să ne fi dat planurile de vacanţă peste cap şi vara asta şi mulţi dintre noi avem încă reticenţă în a cumpăra bilete de avion, de teama că zborul ni s-ar putea anula în ultima clipă. În momentul de faţă cea mai bună opţiune rămâne călătoria cu maşina, o astfel de vacanţă având avantajul că poţi vizita mai multe locuri într-o singură zi, fără prea mari eforturi şi stresul de a aştepta prin gără sau depinde de orarul autobuzelor.

Atunci când plănuiești o călătorie cu mașina, în special într-o țară mai puțin cunoscută, trebuie să iei în considerare mai mulți factori. Înainte de a te hotărî, ai probabil în minte o mulțime de întrebări, iar de răspunsurile lor depinde felul în care va decurge călătoria. Pentru a ușura înțelegerea celor mai importante aspecte, motorul de căutare Momondo a analizat 31 de țări din Europa și le-a clasificat în funcție de 17 factori, în șase categorii: vremea, siguranța și infrastructura, prețurile, traficul și sustenabilitatea, mașinile de închiriat, natura și obiectivele turistice.

Citește și: Unde facem concediul în România. Locuri inedite de vizitat vara aceasta

Portugalia ocupă locul întâi în acest clasament, obținând un punctaj mare la calitatea drumurilor, la abundența de puncte de atracție naturală și obiective turistice și la prețurile pentru închirierile auto. A primit o notă mare și pentru numărul anual al orelor de strălucire a soarelui, pentru poluarea redusă a aerului și congestionarea mică a traficului. Spania se clasează pe locul doi, cu punctaje ridicate în aproximativ aceleași categorii ca și Portugalia. Deși Luxemburg nu a obținut o notă mare pentru vreme, a ieșit pe locul trei datorită naturii sale incredibile și a obiectivelor turistice. Prețurile rezonabile pentru închirieri auto, cazare și combustibil, împreună cu drumurile lipsite de taxe fac din Luxemburg o destinație mai ieftină pentru călătoriile cu mașina. Sigur, pentru români aceste ţări se află destul de departe pentru a ajunge acolo direct cu maşina, dar reprezintă un indicator foarte bun în cazul în care doriţi să închiriaţi un autoturism, pentru a vă completa vacanţa.

Deşi în topul general România se află abia pe locul 27 din 31 de ţări, este de subliniat că ţara noastră se află în Top 5 la două dintre categorii. Una dintre ele se referă la „Cele mai bune preţuri”. Această categorie clasifică țările în funcție de prețul la combustibil, cazare, parcare și de politicile de taxare pentru drumuri. Ucraina ocupă primul loc, urmată de Lituania, Rusia, Polonia și România.

Citește și: Vacanță cu senzaţii tari, pentru curajoşi. Ce alegi vara asta, rafting pe Lună Plină sau tabăra de supravieţuire? 5 sugestii de luat în seamă

De asemenea, ţara noastră se poziţionează foarte bine când vine vorba de Închirierile auto. Această categorie clasifică țările nu doar în funcție de prețul la închirieri auto, dar și pentru evaluările primite de companiile de închirieri auto. Slovacia ocupă primul loc, fiind a doua țară în ceea ce privește prețurile ieftine la închirieri și având companii de închirieri cu evaluări excelente din partea utilizatorilor. Este urmată de Letonia, Slovenia, România și Polonia.

Iată şi ţările fruntaşe ale celorlalte patru categorii:

Cea mai bună vreme

Precipitațiile scăzute și orele de strălucire a soarelui fac din Spania cea mai bună țară pentru o călătorie cu mașina pe vreme însorită. Grecia se clasează pe locul doi, urmată de Portugalia și Turcia.

Cele mai bune țări în privința siguranței și a infrastructurii

Țările care au obținut punctaje mari în această categorie sunt cele cu puține accidente rutiere și condiții de drum bune. Elveția ocupă primul loc, urmată de Olanda, Germania, Austria și Suedia.

Cele mai bune pentru trafic și sustenabilitate

Această categorie cuprinde factori care afectează condițiile de trafic, factori precum poluarea aerului, congestionarea și numărul de mașini pe 1.000 de locuitori. Tot aici sunt luate în calcul numărul de stații de încărcare electrică pentru cei care închiriază mașini eco-friendly. Olanda ocupă locul întâi, Norvegia locul doi și sunt urmate de Finlanda, Islanda și Suedia.

Citește și: Unde mergem vara asta în vacanţă? Top 10 cele mai bune destinaţii din Europa în 2021, votate de pasionaţii de călătorii

Natura și obiectivele turistice

Au fost incluși doi factori care sunt luați frecvent în calcul când ne gândim la o călătorie cu mașina: cât de atractivă este natura unei țări și numărul de situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Elveția se află pe primul loc aici, datorită munților săi maiestuoși, a lacurilor și a pădurilor, dar și datorită faptului că ocupă locul trei în Europa la numărul de situri înscrise în Patrimoniul Mondial, în raport cu suprafața sa. Luxemburg se află pe doi, urmat de Austria, Portugalia și Slovenia.

Clasament final:

 1. Portugalia 100 puncte
 2. Spania 95 puncte
 3. Luxemburg 91 puncte
 4. Germania 75 puncte
 5. Suedia 74 puncte
 6. Slovenia 72 puncte
 7. Finlanda 69 puncte
 8. Danemarca 67 puncte
 9. Italia 65 puncte
 10. Islanda 64 puncte
 11. Grecia 62 puncte
 12. Slovacia 58 puncte
 13. Elveţia 58 puncte
 14. Austrai 56 puncte
 15. Franţa 54 puncte
 16. Belgia 53 puncte
 17. Olanda 53 puncte
 18. Estonia 51 puncte
 19. Lituania 46 puncte
 20. Letonia 41 puncte
 21. Polonia 39 puncte
 22. Bulgaria 38 puncte
 23. Turcia 34 puncte
 24. Marea Britanie 33 puncte
 25. Irlanda 30 puncte
 26. Ucraina 27 puncte
 27. România 25 puncte
 28. Norvegia 24 puncte
 29. Cehia 22 puncte
 30. Rusia 17 puncte
 31. Ungaria 1 punct