Skip to main content

Simona Halep a fost eliminată în optimi

De două ori finalistă la Roland Garros şi câştigătoare a trofeului în 2018, Simona a pierdut fără drept de apel meciul cu poloneza Iga Swiatek, scor 1-6, 2-6, jucătoare aflată dincolo de Top 50 WTA. Anul acesta, Halep era favorită numărul 1, iar înfrângerea aşa de drastică este cu atât mai surprinzătoare. Totuşi, campioana noastră nu s-a simţit deloc bine la Paris, iar jocul său a fost influenţat în mare măsură de frig (doar 13 grade Celsius) şi vânt, ea dând senzaţia că abia aşteaptă să se încheie meciul. De altfel, din cauza vremii reci, ambele jucătoare au purtat bluze de trening peste tricourile obişnuite, în timpul confruntării.

La toate neajunsurile și dezamăgirile provocate de anul 2020, se mai adaugă zilele acestea încă unul: turneul de tenis de la Roland Garros. Aflată la respectabila vârstă de 124 de ani, competiţia poate primi de pe acum titlul neoficial de cea mai proastă din istorie, disputată în frig şi ploaie, fără spectatori şi cu jucători mult prea iritaţi şi cu prea puţin chef de joc. Iată câteva dovezi, confirmate de ştirile apărute în prima săptămână în presa de la Paris:

Turneul nu se desfăşoară în lunile mai-iunie, ca de obicei

E de la sine înţeles că nu este vina organizatorilor de la Roland-Garros că am avut o mare pandemie și un blocaj care a împiedicat desfășurarea turneului la datele obișnuite (24 mai – 7 iunie). Cu toate acestea, în 2020 nu am avut dreptul la a vedea tenis în această perioadă binecuvântată, când vremea începe să fie însorită și am fi putut urmări meciurile la terasă, cu o bere în faţă. Pare banal, dar această amânare nu este deloc pe placul fanilor tenisului.

Vremea este foarte rea

Orice turneu de tenis care se desfăşoară în luna septembrie, în aer liber, are o doză mare de risc în ceea ce privește vremea. Jucătorii se încălzesc mai greu, ploile sunt dese, meciurile se întrerup. S-a întâmplat din plin în prima săptămână de concurs, când temperaturile la Paris au fost şi foarte scăzute.

Jucătorii sunt tensionaţi

Din cauza vremii jucătorii au devenit foarte nervoşi, protestează şi nu înțeleg de ce sunt împinşi să joace în condiții atât de vitrege. De exemplu, Victoria Azarenka a părăsit terenul pentru că s-a săturat să joace sub 10 grade Celsius, în condiţii de ploaie. Finalista de la US Open s-a certat cu arbitra de scaun după primele trei game-uri ale partidei din turul întâi, cu Danka Kovinic, spunându-i apăsat: “Este prea frig. Nu stau aici pentru că îngheț! Tu vezi ce se întâmplă? Sunt opt grade. Eu trăiesc în Florida, sunt învățată cu vreme mai caldă! E frig!”. La momentul respectiv Azarenka juca cu geaca pe ea şi, după o consultare cu adversara, a obţinut întreruperea meciului.

Terenul central are un acoperiș cu probleme

Francezii se lăudau la mijlocul lunii februarie că arena centrală Philippe Chatrier are un acoperiş retractabil, însă nici organizatorii şi nici constructorii nu s-au gândit la un mic amănunt, care le strică jucătorilor concentrarea şi le afectează tenisul. Atunci când plouă, zgomotul picăturilor se aude prea tare. Şi cum asta parcă nu era de ajuns, a mai apărut şi o a doua problemă: acoperişul nu este complet impermeabil, astfel că lasă apa să se scurgă în arenă. Nu suficient de multă cât să întrerupă un meci, dar suficient cât să provoace şi mai multă nervozitate printre jucători.

Lipsesc standurile cu suveniruri, mâncare şi îngheţată

Roland Garros era o afacere extrem de profitabilă, iar după ce plăteai 162 de euro pentru a asista la o zi de turneu, standurile din jurul arenelor te mai uşurau de vreo sută de euro. O îngheţată costa 8 euro, o bere fără alcool – 7 euro, un meniu sandwich – 10 euro, iar o opă la 0,5 litri nu mai puţin de 4 euro. Deşi preţurile erau exorbitante, cei care au fost acolo şi au cumpărat de la buticuri sunt acum nostalgici. Din farmecul locului făcea parte şi faptul că, spre exemplu, o cutie de Tropicana la 0,2 l se vinde cu 3,5 euro din camioanele restaurant, dar se oferea gratis la standul Tropicana de la intrarea în Complex.

Jucătorii aud în timpul meciului ce se vorbeşte în afara terenului

Din cauza absenţei publicului se poate auzi tot ce se întâmplă în afara terenului, iar asta poate distrage atenția jucătorilor. Dovada cea mai bună sunt Isner și Benchetrit, care au trebuit să-și întrerupă jocul, deoarece îl auzeau pe Nelson Monfort, un celebru reporter francez, cum transmitea pentru televiziune de la o terasă din apropierea locului unde ei jucau. Situaţia pare amuzantă, dar cei care joacă într-o competiție atât de mare nu sunt tocmai amuzaţi de aceste şicane.

Leave a Reply

1 × 3 =