Skip to main content

Cunoașteți zicala „Bunul simț nu este atât de comun”? Această calitate destul de rar întâlnită are propria sa sărbătoare pe 4 noiembrie, când în întreaga lume se celebrează Ziua Bunului Simţ. Data coincide cu cea a nașterii actorului Will Rogers (1879 – 1935) despre care se spune că a fost primul care a rostit public această frază, însă istoria bunului simţ este probabil tot atât de veche ca şi istoria omenirii.

Totuşi, răsfoind trecutul găsim un pamflet intitulat chiar “Bunul Simţ”, scris de Thomas Paine în 1776, în care vorbea despre nevoia de independenţă a celor 13 colonii britanice din America de Nord, faţă de Regatul Unit. Se consideră că pamfletul însuşi a fost cel care a generat Revoluţia Americană.

Reguli de bun simţ pe care oricine ar trebui să le respecte, în fiecare zi:

1. Dacă poţi ajuta, fă-o!

2. Intră în casa cuiva doar dacă eşti invitat

3. Nu intra pe covoare cu încălţămintea de afară. Descalţă-te la uşă

4. Nu umbla în sertare și nu apăsa pe butoane atunci când ești în vizită

5. Bate la ușă înainte de a intra. Mai ales la baie

6. Spune “îmi pare rău” sau cere-ţi scuze atunci când atingi pe cineva din greşeală

7. Nu arunca gunoaie pe jos

8. Nu vorbi tare atunci când eşti în public.

Nevoia de a sărbători Ziua Bunului Simţ este simplă: de a induce în conştiinţa oamenilor importanţa bunului simţ şi a-i încuraja să apeleze la el atât în interacţiunea cu semenii, cât şi în particular. Asta cu atât mai mult cu cât a devenit obişnuinţă ca de foarte multe ori în viața noastră de zi cu zi să nu respectăm regulile bunului simț. Şi fiecare dintre noi avem multe exemple stupide despre eșecul utilizării bunului nostru simț. De cele mai multe ori, doar gândirea noastră ne determină să facem o prostie.

Dacă în aceste zile de pandemie este mai dificil să ne vedem cu prietenii şi să ne întrecem amical în fapte de bun simţ, putem totuşi să distribuim pe reţelele de socializare câteva mesaje motivaţionale:

“Bunul simț într-un grad neobișnuit este ceea ce lumea numește înțelepciune” – Samuel Taylor

“Bunul simţ este marfa cea mai răspândită din lume, pentru că fiecare om este convins că este bine aprovizionat cu el” – Rene Descartes

“Bunul simț este în ciuda educației, nu rezultatul acesteia” – Victor Hugo

“Cele trei elemente esenţiale pentru a obţine ceea ce merită sunt: în primul rând munca asiduă; în al doilea rând, respectul; în al treile rând, bunul simţ”.

Leave a Reply

one × three =