Skip to main content

România a depășit vineri pragul de 200.000 de cazuri de infecție cu Covid-19, fiind a 31-a ţară care trece de această bornă. Momentul a coincis cu un număr record de teste pozitive, 5.028, lucru de neimaginat la sfârşitul verii.

 O privire asupra evoluţiei coronavirusului în România scoate în evidenţă o curbă absolut şocantă a infectărilor, numărul acestora dublându-se în ultimele şase săptămâni. Astfel, 11 septembrie a fost momentul în care s-a depăşit bariera de 100.000, iar la exact şase săptămâni încă 100.000 de bolnavi au fost adăugaţi pe listă, scrie worldometers.info. Adică tot atâţia câţi fuseseră înregistraţi în cele şase luni anterioare, primul caz de coronavirus pe teritriul ţării noastre fiind consemnat în data de 26 februarie. Mai mult decât atât, într- singură zi, vineri 23 octombrie, s-au înregistrat mai multe cazuri decât s-au înregistrat în perioada 26 februarie – 8 aprilie (4.761 infecţii totale erau raportate atunci), adică într-un interval de 42 de zile. Iar la vremea respectivă, pe 8 aprilie, România era deja de două săptămâni în stare de urgenţă.

Graficul deceselor urmează o traiectorie relativ similară, cele 82 de morţi de vineri ducând bilanţul total la 6.245. Practic, în două luni de zile numărul celor şi-au pierdut viaţa ca urmare a infecţiei cu coronavirus s-a dublat, la 19 august fiind consemnat un număr total de 3.106 decese. Primele morţi de coronavirus în România au fost consemnate în data de 22 martie. Comparativ, în primele cinci luni s-au înregistrat tot atâtea decese ca în ultimele două luni.

STATISTICA DECESELOR

Chiar dacă în ultimele săptămâni virusul pare să fi scăpat de sub control, nu numai în România, ci la nivelul întregii Europe, gestionarea situaţiei a evoluat mult, cel puţin pe hârtie. Statisticile sunt mult mai aplicate şi oferă o marjă mai mare de analiză. Astfel în ultimul raport săptămânal al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor aflăm date interesante despre infecţii şi decese. Astfel, 95,6% dintre pacienţii decedaţi aveau comorbidităţi asociate, 81,8% dintre decese s-au produs la persoane de peste 60 de ani, iar 60% dintre cei decedaţi erau bărbaţi.

În privinţa infecţiilor, 33.7% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Iași, Cluj, Timiș si Dolj, în timp ce 29.6% din totalul deceselor au fost înregistrate în București, Prahova, Vaslui, Caraş Severin si Dâmbovița. De remarcat şi că 1 din 32 din totalul cazurilor pozitive a fost înregistrat la personal medical.