Skip to main content

Societatea globală s-a transformat radical în ultimii 50 de ani, iar unele idei care la vremea respectivă nu existau nici măcar în imaginaţie au evoluat cu atâta forţă încât au ajuns să ne conducă vieţile. Iar dacă la 24 octombrie 1972 Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit ca această zi să fie Ziua Internaţională a Dezvoltării Informaţionale, în 24 octombrie 2020 nu ne putem concepe activităţile de zi cu zi fără internet sau telefon mobil. Nu întâmplător data aleasă coincide cu data de naştere a Organizaţiei Naţiunilor Unite (24 octombrie 1945), dorindu-se o mobilizare generală şi o cooperare internaţională în găsirea resurselor tehnice care să conecteze lumea, pentru a realiza mai eficient obiective precum creşterea economic sau a rezolva mai practic probleme precum eradicarea sărăciei şi a excluziunii sociale.

În acest context, sunt vizibile progresele în ceea ce priveşte accesul la tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor, respectiv creşterea constantă a accesului la internet pentru aproximativ un sfert din populaţia lumii, în extinderea telefoniei mobile şi s-au dezvoltat funcţionalităţi multilingvistice. Toate acestea implică necesitatea de a reduce în continuare decalajul digital, recunoscându-se în această privinţă că mai puţin de 18% din populaţia din ţările în curs de dezvoltare utilizează internetul, comparativ cu peste 60% în ţările dezvoltate, se menţionează în Rezoluţia 65/141, pentru dezvoltarea tehnologiilor informaţionale şi a comunicaţiilor, adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.

CELE 17 OBIECTIVE DE DEZVOLTARE DURABILĂ STABILITE CU OCAZIA ZILEI INTERNAŢIONALE A DEZVOLTĂRII DURABILE:

1. Eradicarea sărăciei;

2. Eradicarea foametei;

3. Sănătate și bunăstare;

4. Educație de calitate;

5. Egalitatea de gen;

6. Apă curată și canalizare;

7. Acces la energie;

8. Cndiţii decente de muncă și creștere economică;

9. Industrie, inovație și infrastructură;

10. Reducerea inegalităţilor;

11. Orașe și comunități durabile;

12. Consum și producție responsabile;

13. Acțiunea climatică;

14. Viața subacvatică;

15. Viața pe uscat;

16. Pace, dreptate și instituții puternice;

17. Parteneriate pentru obiective.

CITATE CELEBRE LEGATE DE ZIUA DEZVOLTĂRII INFORMAŢIONALE:

“Lumea în curs de dezvoltare este plină de antreprenori și vizionari, care cu acces la educație, echitate și credit ar juca un rol cheie în dezvoltarea situațiilor economice din țările lor” – Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

“Mă tem de ziua în care tehnologia va depăși interacțiunea noastră umană. Lumea va avea o generație de idioți” – Albert Einstein.

“Țările dezvoltate și țările în curs de dezvoltare avansate trebuie să își deschidă piețele pentru produsele din celelalte state, să sprijine dezvoltarea capacității lor de export și import” – Anna Lindh, fost ministru de Externe al Suediei.

“Unul dintre lucrurile minunate ale unui sistem deschis precum Android este că se adresează tuturor catagoriilor. Obținerea pe scară largă, în toate ţările în curs de dezvoltare, a unor device-uri excelente la prețuri reduse, este deosebit de important pentru mine”- Sundar Pichai, CEO Google.

“Primim atât de puține știri despre lumea în curs de dezvoltare încât uităm adesea că sunt literalmente milioane de oameni care se luptă să schimbe lucrurile pentru a fi mai corecți, mai liberi, mai democrați, mai puțin corupți” – Alex Steffen, futurolog american.

Sursă foto: currentaffairs

Leave a Reply

seventeen + nine =