Skip to main content

Migrena este o afecțiune comună, care afectează în mod constant până la 148 de milioane de persoane în întreaga lume, iar unele dovezi sugerează că prevalența migrenei ar putea fi în creștere la nivel global. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), migrenele sunt în jur de două ori mai frecvente la femei decât la bărbați.

Adesea, simptoma principală a migrenei este o durere de cap moderată până la severă, iar 85% dintre persoanele cu migrenă au dureri ca o pulsație. Cu toate acestea, pentru aproximativ 60% dintre oameni, durerea este unilaterală și aproximativ 80% dintre oameni au greață, iar la 30% este asociată cu vărsături. În plus, aproape toți cei cu migrenă au o sensibilitate crescută la lumină (90%) și sunet (80%), scrie medicalnewsrtoday.

Mai jos, abordăm 11 mituri asociate cu migrena, așa cum au fost ele verificate de trei experți: Dr. Vernon Williams, neurolog sportiv și director al Centrului pentru Neurologie Sportivă și Medicină a Durerii de la Institutul Cedars-Sinai Kerlan-Jobe din Los Angeles; Dr. Medhat Mikhael, specialist în managementul durerii și director medical al programului non-operator la Centrul de sănătate a coloanei vertebrale de la centrul de îngrijire Memorial Coast Orange Coast Medical din Fountain Valley; Dr. Jennifer McVige , specialist în neurologie pediatrică, cefalee pentru adulți și copii și neuroimagistică și directorul Centrului de comotie la DENT Neurologic Institute, Amherst, New York.

1. Migrenele nu sunt grave

„Majoritatea tipurilor de migrenă nu sunt grave; cu toate acestea, ele pot fi cronice și uneori debilitante și invalidante dacă nu sunt tratate în mod adecvat”, explică dr. Mikhael. Autorii unei recenzii care a investigat impactul migrenei asupra calității vieții scriu că mulți oameni cu migrene „experimentează, de asemenea, o productivitate redusă în timp ce lucrează și perturbarea activităților familiale, sociale și de agrement”.

De asemenea, merită menționat faptul că nu toate tipurile de migrenă sunt egale. „Există un fel de migrenă numită migrenă hemiplegică, care tinde să fie familială, asociată cu simptome neurologice, simptome aurale care provoacă migrenă și care poate duce la accident vascular cerebral”, mai spune dr. Mikhael. Cu toate acestea, el subliniayă că migrena hemiplegică care provoacă slăbiciune semnificativă sau paralizie pe o parte a corpului este rară, afectând doar 0,01% din populație. În majoritatea cazurilor, paralizia se rezolvă în câteva ore sau zile și rareori poate dura 4 săptămâni. Cu toate acestea, în unele cazuri foarte rare, migrena hemiplegică poate provoca paralizie de durată.

2. Migrena este doar o durere de cap

Acest lucru nu este adevărat și este demn de remarcat faptul că nu toate migrenele implică o durere de cap. După cum explică dr. McVige, „migrena este de fapt o tulburare primară de cefalee și este mult mai mult decât o simplă durere de cap. De fapt, durerile de cap sunt doar un simptom al migrenei, iar unele migrene nu dezvoltă deloc dureri de cap”. Potrivit dr. Williams, „o migrenă este definită clinic ca un tip specific de durere de cap pe care o persoană o simte mai intens și are, de obicei, simptome asociate, pe lângă durerea resimțită în cap”.

Citește și: Hrană pentru creier. Există o legătură directă între dietă şi sănătatea mentală, ce alimente să consumăm pentru a preveni depresia, boala secolului XXI

„Durerea de la o migrenă poate fi foarte severă și poate interfera cu activitățile vieții de zi cu zi. La fel ca durerile de cap, migrenele pot fi scurte, durând doar câteva ore, sau durerea poate rămâne în jur de câteva zile. ”

Potrivit dr. Williams, o persoană cu migrenă, va prezenta o combinație a următoarelor simptome:

  • Durere moderată până la durere puternică, care se simte ca și cum ar înghiți întregul cap sau ar trece dintr-o parte a capului în cealaltă.
  • – Sensibilitate sporită la sunete, mirosuri sau lumină.
  • Probleme de vedere, inclusiv neclaritate a imaginilor, puncte luminoase sau intermitente sau linii ondulate sau zimțate.
  • Probleme abdominale, care pot include pierderea poftei de mâncare, greață, vărsături sau deranjări la stomac.

Dr. Williams a subliniat, de asemenea, alte diferențe între migrenă și dureri de cap. De exemplu, el a explicat că unii oameni ar putea experimenta așa-numita etapă prodrom. Astfel, el susţine că unii oameni „ar putea observa modificări subtile în rutina zilnică, până la o zi sau două înainte de instalarea unei migrene – un fel de perioadă de avertizare”. Deși aceste schimbări variază de la o persoană la alta, el spune că unele dintre cele mai frecvente semne prodromale sunt „căscatul excesiv, depresia , iritabilitatea și gâtul rigid”.

3. Cofeina provoacă migrenă

Acesta este un mit; cofeina nu provoacă migrenă, dar poate fi un factor declanșator pentru unele persoane. Cafeaua și migrenele au o relație complexă. După cum relevă dr. Mikhael, „utilizarea excesivă a cofeinei poate declanșa migrenă. Cu toate acestea, cofeina, în general, poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap, inclusiv a migrenei”. Potrivit dr. McVige, „unii oameni consideră că a consuma cofeină la debutul unui atac scade intensitatea și poate ajuta la ameliorarea durerii, dar utilizarea regulată a cofeinei ca tratament nu este recomandată”.

Într-o recenzie recentă a interacțiunii dintre cofeină și migrenă, autorii au concluzionat: „În general, pe baza revizuirii noastre din literatura de specialitate, nu există dovezi suficiente pentru a recomanda încetarea consumului de cofeină tuturor pacienților cu migrenă. Cu toate acestea, este important de subliniat faptul că utilizarea excesivă a cofeinei poate duce la cronificarea migrenei, iar încetarea bruscă a consumului de cofeină poate declanșa atacuri de migrenă”.

4. Medicamentele pentru cefalee vindecă migrena

În prezent, nu există un remediu pentru migrenă, dar medicamentele cu siguranță vă pot ajuta. „Vindecarea nu este cuvântul corect, controlul simptomelor și prevenirea migrenei este termenul cel mai indicat pentru a fi folosit”, consideră dr. Mikhael.

5. Niciun medicament nu ajută pentru migrene

„Aceasta este o afirmație falsă; mai multe medicamente sunt disponibile acum pentru a ajuta și controla migrenele în mod semnificativ”, spune  dr. Mikhael. La rândul său, dr. McVige a enumerat câteva medicamente care pot ușura migrena, inclusiv analgezicele fără prescripție medicală (OTC), triptani, antagoniști ai peptidei receptorului genei calcitoninei, medicamente antidepresive, medicamente anti-convulsii și beta-blocante.

Citește și: Aveţi probleme cu somnul? 9 idei de alimente care vă ajută să dormiţi mai bine

Sunt disponibile și opțiuni non-farmaceutice eficiente. „Cel mai important lucru pe care îl poate face oricine pentru a evita declanșarea migrenei este să-și regleze stilul de viață cu alegeri sănătoase”, spune dr. Williams. „Dacă dormiți cel puțin 8 ore în fiecare noapte, beți 8 pahare de apă pe zi, vă hrăniți corpul cu o nutriție sănătoasă și eliminați cât mai multe surse de stres suplimentar, riscul de a dezvolta o migrenă este redus, chiar și atunci când este expus unui declanșator cunoscut”, exemplifică el.

6. Nu puteți diagnostica migrena fără un examen imagistic

Potrivit dr. Mikhael, aceasta este o „afirmație falsă. Migrena este un diagnostic clinic și nu are nevoie de nicio imagine pentru a confirma. Imagistica este indicată numai dacă simptomele nu sunt clare sau dacă există simptome neurologice sau semne de avertizare. Abia acesta este momentul în care imagistica ar fi justificată pentru a exclude o patologie. „Nu există un test specific pentru diagnosticarea migrenelor”, spune dr. McVige, care adaugă: „Pentru a pune un diagnostic precis, un medic trebuie să identifice un model de dureri de cap recurente, împreună cu simptomele asociate care continuă timp de cel puțin 3 luni”.

7. Nu pot lua medicamente împotriva migrenei dacă sunt însărcinată

„Medicamentele pentru migrenă, cum ar fi triptanii, sunt relativ sigure în timpul sarcinii, în special după primul trimestru”, spune dr. Mikhael. „Şi acetaminofenul este sigur, dar unele dintre medicamentele preventive anti-convulsii ar trebui evitate din cauza riscului de încetare a sarcinii sau producerea unei malformații congenitale”, adaugă el.

Dr. McVige dă mai multe detalii şi explică: „Înainte de a rămâne gravidă, este important ca o femeie care este predispusă la migrene trebuie să discute cu medicul său despre planul de tratament al migrenei, indiferent dacă ia OTC, medicamente eliberate pe bază de rețetă sau ambele. Nu toate medicamentele sunt sigure în timpul sarcinii”, a continuat ea. „Unele sunt strict interzise, în timp ce alte medicamente pot fi adăugate înapoi după primul trimestru critic”, mai spune dr. McVige.

8. Dacă urmez o „dietă pentru migrenă”, migrena mea nu va mai reveni

Deși în zilele noastre, există un plan alimentar care pretinde că vindecă toate bolile, nu toate sunt eficiente sau susținute de dovezi. În ceea ce privește așa-numita dietă pentru migrenă, dr. Mikhael nu este convins de eficienţa ei. El a explicat că, deși „hrana sănătoasă și evitarea anumitor tipuri de alimente care declanșează migrene pot elimina declanșarea episoadelor, există și alți factori de luat în considerare”. De exemplu, dieta pentru migrenă nu poate suplini „lipsa somnului, stresului sau modificărilor hormonale”. Pe scurt, evitarea factorilor declanșatori cunoscuți poate reduce riscul de migrenă, dar un regim alimentar nu este un remediu.

9. Suplimentele alimentare pot vindeca migrenele

Dr. Mikhael a respins succint acest mit, explicând că „suplimentele pot ajuta la migrenă sau pot preveni declanșarea acesteia, dar nu o vor vindeca”. După cum s-a menționat mai devreme, nu există un remediu pentru migrenă, dar anumite suplimente pot ajuta la prevenirea migrenei la unele persoane. La rândul său, dr. McVige a spus: „Suplimentele, cum ar fi magneziul , vitamina D și vitamina B2 sunt un plus important pe piața tratamentului pentru migrenă, dar nu s-a dovedit că o vitamină sau un supliment ajută la prevenirea sau ameliorarea migrenei pentru toată lumea. Îi ajută pe unii oameni foarte mult și mai deloc pe alții”.

10. Cercetătorii au renunțat la investigarea migrenei

„Acest lucru este total fals”, spune dr. Mikhael. „Cercetătorii nu au renunțat niciodată și niciodată nu vor renunţa, există în prezent multe cercetări importante ce abordează fiziopatologia migrenei și a noilor opțiuni de tratament”

“Cu siguranta nu!”, a răspuns şi dr. McVige, cu o vigoare similară: „Există tot timpul inovaţii, cu atât mai mult în ultimii 4 ani. Recent, dispozitivele de neuromodulare au intrat pe piață. Un nou dispozitiv de la Theranica numit Nerivio are acum autorizație de la Food and Drug Administration (FDA) pentru tratamentul acut al migrenei. Dispozitivul este controlat de smartphone și este purtat pe braț, oferind un tratament de 45 de minute”. Potrivit dr. McVige, dispozitivul „modifică semnalele de durere din creier și este o alternativă bună la medicație”. Ea conchide: „Găsim întotdeauna modalități de a încerca să oferim terapie fără a expune oamenii la efecte secundare negative”.

Sursă foto: reginamaria.ro