Skip to main content

Agenția Europeană de Medicină (EMA) raportează noi evenimente adverse la vaccinurile experimentale COVID-19 fabricate de Pfizer și Moderna. Aceste noi efecte adverse, care includ reacții cutanate și afecțiuni renale, sunt mai mult decât simple efecte secundare – sunt simptome de otrăvire, semne că sângele destinatarului și organele de filtrare sunt contaminate de toxine străine.

Bolile nou identificate includ Eritemul multiform, o reacție cutanată mediată de celulele imune în microvasculatura superficială a pielii și a mucoaselor bucale. Reacția cutanată poate fi ușoară sau severă, determinând formarea de leziuni pe piele. Eritemul multiform poate apărea după o infecție sau după expunerea la medicamente. Deoarece proteinele spike din vaccin sunt livrate în afara celulei, pot circula în mod demonstrabil în sânge și pot provoca formarea de mini cheaguri în microvasculatură, iar această afecțiune a pielii este probabil un simptom al deteriorării vaccinului. Leziunea ar putea fi un semn că proteinele spike circulă mai departe în sistemul cardiovascular, interferând cu complexele imune ale pielii.

Citește și: Cruciada vaccinurilor. Savanţii spun că e nevoie de cinci doze pentru a dobândi imunitatea împotriva coronavirusului

O altă afecțiune recent identificată este glomerulonefrita, un tip de inflamație a rinichilor. Deoarece proteina spike poate circula în sânge, este inflamatorie prin natură și se poate concentra în organe vitale precum rinichii, acest efect advers al vaccinului este mai mult decât posibil.

De asemenea, EMA analizează modul în care vaccinurile anti-COVID provoacă sindrom nefrotic. Această tulburare renală duce la pierderi mari de proteine urinare. Pe măsură ce mai mulți oameni raportează această problemă de sănătate după vaccinare, acesta ar putea fi unul dintre primele semne că această tehnologie de vaccinare cu ARNm a recalificat celulele imune pentru a ataca proteinele naturale din organism. Această tehnologie experimentală este prima încercare de a crea toxine străine în propriile celule ale corpului. Dacă celulele imune învață să atace ceea ce au produs propriile celule ale corpului, ar putea apărea un efect prin care celulele imune vizează proteinele naturale din corp. Pe de altă parte, organismul s-ar putea debarasa de proteinele în exces, în încercarea de a elimina proteinele spike din organism, ducând la pierderea excesivă a altor proteine importante.

EMA a dezvăluit aceste noi efecte secundare atunci când au actualizat secțiunea de siguranță a bazei de date a vaccinurilor, adăugând mai multe probleme potențiale de sănătate la o listă în creștere a daunelor grave cauzate de vaccinuri.

Citește și: Prima autopsie a unei persoane care a murit de Covid, după ce a fost vaccinată împotriva virusului. Proteinele spike i-au distrus organele încă dinainte de rapel

Nu mai departe de luna trecută, EMA a constatat o posibilă legătură între o inflamaţie cardiacă foarte rară şi vaccinurile care utilizează tehnologia ARNm (informaţii genetice pentru a crea proteina S a coronavirusului). Aceasta a dezvăluit noile evaluări ca parte a actualizărilor de rutină ale secţiunii de siguranţă din baza de date a tuturor vaccinurilor autorizate şi a adăugat tulburările menstruale ca o afecţiune pe care o ia în considerare pentru vaccinuri, inclusiv cele de la AstraZeneca şi J&J, în urma actualizării EMA de săptămâna trecută.

Agenţia nu a oferit detalii cu privire la numărul de cazuri de noi afecţiuni înregistrate, dar a precizat că a solicitat mai multe date de la companiile producătoare de vaccinuri. Pfizer, de departe cel mai mare furnizor de vaccinuri pentru COVID-19 în Uniunea Europeană, şi Moderna nu au răspuns încă la solicitările Reuters de a face comentarii.

Sursă foto: pexels.com