Skip to main content

Genele responsabile cu inteligenţa sunt purtate pe cromozomul X, iar femeile sunt purtătoare a doi cromozomi X, în timp ce bărbaţii beneficiază doar de unul. Cu alte cuvinte, deoarece femeile sunt purtătoare a doi cromozomi X, iar bărbații doar al unuia, copiii au de două ori mai multe șanse de a moşteni inteligenţa de la mamă.

După studierea genelor implicate în leziuni cerebrale s-a constatat că multe dintre acestea, în special cele legate de abilitățile cognitive, atenţia, controlul impulsului, viteza de procesare a informaţiei, memoria de lucru, se găsesc în cromozomul X – acela pe care mama îl transmite, la naştere, copilului.

Citește și: De ce proștii se cred deștepți? Efectul Dunning-Kruger sau explicaţiile care ne ajută să înţelegem de ce ne scot din sărite incompetenţii

Celulele cu gene paterne sunt acumulate în părți ale sistemului limbic, care este implicat în funcții precum sexul, hrana și agresivitatea. Însă cercetătorii nu au găsit celule paterne în cortexul cerebral, care este locul în care au loc cele mai avansate funcții cognitive, precum raționamentul, gândirea, limbajul și planificarea.

Cercetorii de la Universitatea din Glasgow au luat ca studiu de caz 12.686 de tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 22 de ani, născuţi începând cu anul 1994. În ciuda faptului că au luat în considerare mai mulți factori, de la educația participanților la rasa și statutul lor socio-economic, echipa a descoperit că cel mai bun predictor al inteligenței a fost IQ-ul mamei.

Citește și: Boala misterioasă căruia niciun medic nu i-a găsit leacul. „Sindromul mâinii străine”, sau ce se întâmplă când nu ştie stânga ce face dreapta

Cu toate acestea, cercetările arată, de asemenea, că genetica nu este singura determinantă a inteligenței : doar 40-60% din gradul de inteligență se estimează a fi ereditară, restul fiind influenţat de mediul în care copilul se dezvoltă, precum şi de modul în care acesta este crescut. Pe de altă parte, însă,  studiile susţin în continuare faptul că legătura emoţională primară dintre mamă şi copil este strâns legată de coeficientul de inteligenţă, astfel că mama ar putea contribui cu până la 80% din inteligenţa copilului pe care l-a născut şi pe care îl creşte.

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au descoperit că o legătură emoțională sigură între mamă și copil este crucială pentru dezvoltarea unor părți ale creierului. După ce au analizat felul în care un grup de mame s-au legat de copiii lor timp de șapte ani, cercetătorii au descoperit că acei copii care au fost susținuți emoțional și care aveau nevoile lor intelectuale îndeplinite aveau un hipocampus cu 10%, în medie, mai mare la vârsta de 13 ani, decât copiii ale căror mame au fost distante din punct de vedere emoțional de copiii lor. Hipocampusul este o zonă a creierului asociată cu memoria, învățarea și răspunsul la stres.

Citește și: Ultimele rapoarte privind schimbările climatice au alertat pe toată lumea! Iată ce poți face chiar tu pentru a preveni încălzirea globală

Se crede că o legătură puternică cu mama îi conferă unui copil un sentiment de siguranță care îi permite să exploreze lumea și îi dă încredere în rezolvarea problemelor. În plus, mamele devotate și atente tind să-i ajute pe copii să îşi rezolve problemele, ajutându-i în continuare să-și atingă potențialul.

Desigur, nu există niciun motiv pentru care tații nu pot juca în dezvoltarea copilului un rol la fel de mare ca și mamele. Iar cercetătorii subliniază că o serie întreagă de alte trăsături determinate de gene – cum ar fi intuitia și emoțiile – care pot fi moștenite de la tată sunt, de asemenea, cheia pentru deblocarea potențialei inteligențe.

Leave a Reply

twenty − 14 =