Skip to main content

Numărul persoanelor care devin vegane s-a dublat atât în Europa, cât și în SUA anul acesta, asta pentru că oamenii sunt din ce în ce mai îngrijorați de sănătatea lor și de impactul comercializării animalelor asupra mediului. Mai mult, ideea că o dietă bazată pe plante poate fi mai benefică pentru sănătate i-a făcut pe cei mai mulți dintre oameni să devină adepții veganismului.

Preocupările legate de cruzimea față de animale și îngrijirea mediului înconjurător sunt doar doi factori care influențează în luarea deciziei de a deveni vegan. Însă un factor important în a lua decizia să-ți schimbi viața semnificativ este să fi femeie. Da, ai citit bine! Se pare că cercetătorii au descoperit că veganismul este mai popular în rândul femeilor decât în rândul bărbaților.

De ce veganismul este mai popular în rândul femeilor decât în rândul bărbaților?

Studiile au arătat că un număr mai mare de femei sunt vegane, astfel că, în Marea Britanie femeile vegane sunt de două ori mai multe decât bărbații vegani, iar în SUA, un procentaj incredibil arată că 79% din vegani se identifică ca femeie. Poate acestă informație nu este o surpriză pentru unii, pentru că nu este un secret faptul că drepturile animalelor și feminismul au mers mult timp mână în mână.

Citește și: TRANSFORMAREA PLASTICULUI ÎN MÂNCARE, ULTIMA INVENŢIE A SAVANŢILOR. ESTE CAMPANIA DE RECICLARE DOAR O MARE FRAUDĂ? PESTE 90% DIN PLASTICUL PRODUS ÎN ULTIMII 70 DE ANI NU A FOST NICIODATĂ RECICLAT, CIFRE ŞI DATE CARE ARATĂ CÂT DE SUFOCAT E MEDIUL

Studiile arată că sexul și carnea au fost legate încă de la începutul timpului. Vânătoarea a fost importantă pentru primii oameni, iar sarcinile erau împărțite după sex, respectiv, rolul bărbatului era de a aduce carne în ”casă”. Astfel că, bărbații ieșeau la vânăt animale mari, iar femeile rămâneau acasă și consumau în general o cantitate mai mică de carne și multe alimente vegetale colectate. De asemenea, tot pe timpul strămoșilor noștri, se spune că oamenii preistorici considerau că bărbații care mânăncă mai multă carne sunt implicit și mai deștepți, potrivit euronews.com.

Chiar dacă în zilele noastre bărbații nu se mai luptă pentru o bucată de carne, ideea că în general carnea oferă sănătate și putere a rămas înrădăcinată. Un studiu din 2018 a arătat că există o relație strânsă între oameni și consumul de carne și stereotipurile masculine convenționale. Astfel că, nu ne miră faptul că bărbații ar putea fi desconsiderați de către ceilalți dacă devin vegani.

Un cercetător de la Universitatea din Newcastel, dr. Michael J. Richardson, studiază în prezent legătura dintre carne și masculinitate. El consideră că modul în care reacționează oamenii la veganism poate varia. ”Într-adevăr depinde cine despre cine vorbește, pentru că tinerii care sunt adepții sălii de fitness și dietelor au tendința să-și apere dietele care conțin carne”, a spus acesta.

Citește și: CANIBALISMUL, O PRACTICĂ SUPRINZĂTOR DE COMUNĂ PESTE TOT ÎN LUME, DE-A LUNGUL ISTORIEI. ZECE EXEMPLE ŞOCANTE ŞI REALE DESPRE “DIETA ZOMBIE”

Mai mult, Richardson a publicat și o carte intitulată ”Redefinirea masculinității: feminismul, familia și mâncarea”, în care a vorbit despre experiența sa și reacțiile oamenilor atunci când au aflat că este vegan. ”Experiența mea, un sportiv, iubitor de fotbal, tânăr alb, heterosexual, m-am întâlnit cu reacțiile prietenilor mei atunci când au aflat că am devenit vegan. Acuzațiile imediate de slăbiuciune și homosexualitate au ieșit în prim plan”, a mai povestit cercetătorul.

Bărbații au nevoie de permisiune socială pentru a deveni vegani

Chiar dacă mulți bărbați sunt acum interesați să devină vegani, aceasta este totuși o alegere dificilă. Un studiu recent de la Universitatea din Southampton arată că, cu cât sunt mai mulți bărbați care devin vegani, cu atât devine mai ușor și pentru ceilalți. ”Ce am descoperit este că mulți bărbați sunt interesați să mănânce mai puțină carne, dar au nevoie de permisiune socială pentru a face acest lucru, și pe măsură ce mai mulți bărbați fac alegeri vegane și vegetariene, această permisiune devine din ce în ce mai ușoară”, se arată în studiu.

Este bine de știut totuși că alegerile dietetice sunt complexe și legate de mai mult decât niște stereotipuri de gen. Cultura, comunitatea, familia și sănătatea pot juca un rol important în alegerile fiecărei persoane în legătură cu stilul său de viață.

Sursă foto: qz.com

One Comment

Leave a Reply

five + 8 =