Skip to main content

Ne aflăm în al treilea trimestru al pandemiei de coronavirus şi sunt semne tot mai clare că planeta va fi parţial paralizată şi când se va împlini un an de la primul caz de infectare. În tot acest timp faţa societăţii s-a schimbat profund, şi nu vorbim aici doar de cea ascunsă în spatele măştilor, ci mai ales de modul comportamental, fricile dezvoltate şi noile deprinderi generate de noua ordine instituită. Răspunsul planetar la pandemie este de natură să suscite întrebări şi să nască teorii ale conspiraţiei. Avem de-a face cu  reacţie de criză a guvernelor sau este vorba despre un scenariu pre-stabilit?

Această a doua ipoteză este susţinută de „Evenimentul 201 – un exerciţiu pandemic global”, care a avut loc pe 18 octombrie 2019 la Hotelul Pierre, din New York, organizat de Center Health Security şi sponsorizat de Universitatea de Medicină Johns Hopkins şi Fundaţia Bill şi Melinda Gates. „Evenimentul 201 a fost un exercițiu pandemic global, derulat pe parcursul a trei ore şi jumătate, care a simulat o serie de discuții dramatice, facilitate pe bază de scenarii şi dileme asociate cu răspunsul la o pandemie ipotetică, dar plauzibilă din punct de vedere științific. 15 lideri economici, guvernamentali și de sănătate publică au fost actori în exercițiul de simulare care a evidențiat politicile nerezolvate din lumea reală și problemele economice care ar putea fi depăşite cu suficientă voință politică, investiții financiare și atenție, acum și în viitor”, spun organizatorii, însă o privire atentă a scenariului discutat este de natură să ne provoace fiori.

SCENARIUL PANDEMIEI, AŞA CUM ERA EL IMAGINAT ÎN 2019

„Evenimentul 201 simulează un focar al unui nou coronavirus zoonotic transmis de la lilieci la porci şi ulterior la oameni, după care se va răspândi de la persoană la persoană şi va duce la o pandemie globală. Patogenul şi boala pe care o provoacă sunt modelate parţial pe virusul SARS, dar este mai transmisibil în mediul comunitar de către persoanele cu simptome uşoare. Infectarea începe în ferme de porci din Brazilia, se răspândeşte de la o persoană la alta în cartierele sărace ale metropolelor sud.americane, după care epidemia explodează. Virusul este exportat pe calea aerului în Portugalia, SUA şi China, iar apoi în restul lumii. Cu toate că la început unele ţări sunt capabile să controleze situaţia, în cele din urmă niciuna nu reuşeşte să menţină situaţia sub control. NU EXISTĂ POSIBILITATEA CA UN VACCIN SĂ FIE DISPONIBIL ÎN PRIMUL AN. Există un medicament antiviral fictiv care poate ajuta bolnavii, dar acesta nu limitează în mod semnificativ răspândirea bolii. Întrucât întreaga populaţie este suceptibilă de a contacta virusul, numărul cumulativ de cazuri va creşte exponenţial, dublându-se în fiecare săptămână. Şi, pe măsură ce cazurile şi decesele se acumulează, consecinţele econmice şi sociale devin din ce în ce mai severe.

Citește și: PANDEMIA DE CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA. ÎN ŞASE SĂPTĂMÂNI NUMĂRUL DE INFECŢII S-A DUBLAT ÎN ŢARĂ, CUM AM TRECUT DE 200.000 DE CAZURI DE COVID

Scenariul se încheie la 18 luni de la declanşarea pandemiei, cu un bilanţ de 65 de milioane de decese. Apoi, pandemia începe să scadă treptat în intensitate, ca urmare a scăderii numărului persoanelor vulnerabile. Ea va continua însă într-un anumit ritm, până când va exista un vaccin eficient sau până când 80-90% din populaţie va fi expusă. Din acel moment este posibil să devină o boală endemică, precum bolile copilăriei”, se arată în scenariul Evenimentului 201. În condiţiile date, de stress şi frică de boală, un sondaj adiacent simulării arată că 65% din populaţia SUA ar fi dornică să se vaccineze împotriva COVID-19, chiar dacă vaccinul ar fi doar unul experimental.

RECOMANDĂRI, PROPAGAREA ŞTIRILOR ÎN TIMPUL PANDEMIEI

Şi mai interesantă este partea de recomandări, între acestea inundarea canalelor media cu informații oficiale care să susțină politica guvernelor și cenzura „știrilor false”, adică a celor care nu vin pe canalele oficiale. Pentru aceasta s-a vorbit de parteneriat public-privat, adică guvernele trebuie să coopereze cu trusturile de presă și cu platformele de social media ca să fie favorizate informațiile oficiale și cenzurate sau minimalizate informațiile care ar pune la îndoială politica oficială, recomandări pe care le vedem aplicate în cazul pandemiei de coronavirus. „Guvernele și sectorul privat trebuie să considere o mai mare prioritate dezvoltarea metodelor de a combate dezinformarea și greșita informare înainte de următoarea pandemie. Guvernele vor trebui să facă parteneriat cu mijloacele de informare în masă tradiționale și cu rețelele de socializare pentru a cerceta și dezvolta metode de a contracara informațiile greșite. Asta va cere dezvoltarea capacității de a inunda mijloacele de informare în masă cu informație rapidă, exactă și coerentă.

Autoritățile sanitare trebuie să lucreze cu angajatori privați și cu conducători de încredere din comunități, cum ar fi conducători religioși, pentru a distribui informații către angajați și cetățeni. Oameni de încredere, influenți, din sectorul privat trebuie să creeze capacitatea de a întări mesajul public, a ține sub control zvonurile și dezinformarea și de a amplifica informația credibilă pentru a susține comunicările oficiale de urgență. Agențiile sanitare naționale trebuie să lucreze în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății pentru a dezvolta rapid mesaje coerente către public. Mijloacele de informare în masă trebuie să-și asume sarcina de a da prioritate mesajelor de la autorități și de a suprima mesajele false, inclusiv cu ajutorul tehnologiei”, se arată la punctul 7 al recomandărilor.

Aceste recomandări au fost publicate în noiembrie 2019, sub titlul „Chemarea la acţiune”, iar o lună mai târziu China raporta primul caz de infecţie cu noul coronavirus.