Skip to main content

Pe data de 11 august, o stație meteo din Siracuza, Sicilia a înregistrat o temperatură de +48,8 ° C, valoare care dacă va fi certificată de Organizația Meteorologică Mondială, va fi cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Europa.

Vara fierbinte a continuat cu o intensitate neobişnuită şi în zilele care au urmat, astfel că sâmbătă, 14 august, am asistat la o serie de extreme, cele mai evidente fiind în Spania. Cu o temperatură de 47.2C înregistrată la Montoro, Cordoba, s-a doborât recordul de temperatură pe luna august în Spania, fapt confirmat de serviciul meteorologic iberic, AEMET, care a transmis că s-a valoarea a fost cu doar 0.1C sub recordul all-time înregistrat în Spania, în iulie 2017, la aceeaşi staţie.

Și în zona aeroportului Córdoba a fost atinsă o temperatură record pentru stația meteo respectivă. Mercurul în termometru a urcat până la 46,9 grade Celsius. Regimul de temperaturi în Peninsula Iberică este pentru această perioadă mai ridicat cu 5…10 grade față de normal.

Citește și: Cum să dormi bine pe caniculă. Zece trucuri pentru un somn liniştit în nopţile fierbinţi de vară

De altfel, toate staţiile meteorologice din regiunea capitalei Madrid au înregistrat recorduri de temperatură pentru o zi de 14 august:

  • Cuatro Vientos 42.2C
  • Getafe 42.6C
  • Retiro 40.7C (valoare egalată)
  • Barajas AP 42.7C

Totodată, în alte cinci localităţi importante din Spania s-au înregistrat recorduri absolute, cele mai mari temperaturi din istorie:

  • Avila 38.8C
  • Teruel 41.3C
  • Pamplona 41.6C
  • Granada AP 46.0C
  • Albacete 43.3C

Micuţul principat Andorra, din Priniei, se confruntă de asemenea cu valori extreme, apropiate de 40 de grade, în ciuda faptului că se află la o altitudine medie de 2.000 de metri. Cu o temperatură +38.1C înregistrată la staţia Borda Vidal (în apropiere de graniţa cu Spania) Andorra a bătut recordul de temperatură înregistrat vreodată în luna august, depăşind vechiul record, de +37.9C, înregistrat la Roc St Pere, în 2012. Recordul naţional all time în Principatul Andorra rămâne încă în picioare şi a fost stabilit în iunie 2019.

Valul de căldură a fost şi rămâne agresiv şi la sud de Mediterana, în zona Maghrebului. Vineri, la Marrakech s-au atins 48.6C, fiind astfel egalat recordul naţional de temperatură din Maroc, înregistrat în acelaşi oraş în anul 2012. Pentru oraşul Fes s-a consemnat în aceeaşi zi recordul all-time de temperatură, 46.7C, la fel ca şi în oraşul Miliana, din Algeria, unde staţiile au arătat +46.8C.

Citește și: Unde ne bronzăm vara asta? Top 25 cele mai bune plaje din Europa în 2021, alese de turişti

Orientul Mijlociu traversează şi el zile foc, iar stația saudită Dammam şi-a depășit din nou propriul record de temperatură maximă. Aici s-au înregistrat vineri 51,0C, la doar 0,7C față de recordul național saudit pentru luna august stabilit la Abqaiq, în august 1956.

La nivel global, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a comunicat vineri că iulie 2021 a fost cea mai caldă iulie înregistrată, devansând lunile iulie din anii 2016,2019 și 2020. A fost cea mai fierbinte lună iulie înregistrată vreodată în Asia și a doua cea mai fierbinte lună din istoria Europei. “Aici, primul loc este cel mai rău”, a declarat într-un comunicat şeful NOAA, Rick Spinrad. “Luna iulie este în general luna cea mai caldă a anului, dar luna iulie 2021 s-a autodepăşit, devenind luna iulie şi în general luna cea mai caldă înregistrată vreodată”. a adăugat el. Temperatura globală la suprafaţa planetei a fost mai ridicată cu 0,01 grade Celsius faţă de precedenta lună iulie cea mai caldă, în 2016 (la egalitate cu lunile iulie din 2019 şi 2020).

Leave a Reply

six + eight =