Skip to main content

El Salvador a devenit săptămâna trecută prima ţară din lume care a adoptat oficial bitcoin ca mijloc legal de plată, autorităţile apreciind că decizia va duce la scăderea costurilor pentru miliardele de dolari trimişi acasă de cei plecați la muncă în străinătate. Criticii apreciază însă situația ca fiind foarte riscantă și avertizează că astfel vor fi alimentate operaţiunile de spălare de bani.

Acum afacerile trebuie să accepte plăţile în bitcoin, alături de dolarul SUA, care este moneda oficială din El Salvador, începând din 2001, şi va rămâne mijloc legal de plată. Preşedintele Nayib Bukele, care a făcut eforturi pentru adoptarea criptomonedei, a declarat că decizia îi va ajuta pe cetăţeni să economisească aproximativ 400 milioane de dolari, suma calculată de autorităţi ca reprezentând valoarea anuală a comisioanelor pentru remitenţe.

Adoptarea bitcoin ca monedă naţională, un eşec total în El Salvador. Criptomoneda s-a prăbuşit cu aproape 10.000 de dolari, CNN “Experimentul este un avertisment serios pentru alte ţări”

Pentru a contracara criticile, Bukele a promis fiecărui cetăţean 30 de dolari în bitcoin dacă semnează pentru portofelul digital guvernamental. Înainte de lansare, El Salvador a achiziţionat 400 de bitcoini, a informat Bukele, ceea ce a dus la creşterea cotaţiei criptomonedei la peste 52.000 de dolari, pentru prima dată din luna mai. Entuziasmul guvernamental a durat însă mai puţin de 24 de ore. Protestele furioase şi erorile tehnologice au dus la prăbuşirea instantanee a criptomonedei, preşul scăzând de la cei 52.000 de dolari, la sub 43.000 de dolari la un moment dat. Un politician de opoziție a declarat că această cădere a cauzat pierderea instantanee a trei milioane de dolari în El Salvador, una dintre cele mai sărace țări din America Latină.

Citește și: PUTEREA BANILOR, TOP 10 CEI MAI BOGAŢI PREŞEDINŢI DIN ISTORIA SUA, JUMĂTATE DINTRE EI AU STRÂNS AVERI FABULOASE DIN EXPLOATAREA SCLAVILOR

Lansarea bitcoin în El Salvador a fost departe de ceea ce președintele Nayib Bukele ar fi avut în vedere atunci când și-a început experimentul îndrăzneț. Platforme precum Apple și Huawei nu ofereau portofelul digital susținut de guvern, cunoscut sub numele de Chivo, iar serverele au căzut după ce nu puteau face faţă numărului mare de utilizatori dornici să se înregistreze.

Experţii avertizează că decizia privind bitcoin ar putea complica discuţiile cu FMI, într-un moment în care El Salvador încearcă să obţină un program de asistenţă financiară de peste un miliard de dolari. De altfel, după aprobarea legislaţiei privind bitcoin, agenţia de evaluare financiară Moody’s a retrogradat ratingul El Salvador, în timp ce bondurile ţării denominate în dolari sunt sub presiune. Reuters scrie că economia ţării depinde semnificativ de banii trimişi de cei care lucrează peste hotare. Datele Băncii Mondiale arată că remitenţele către El Salvador au reprezentat aproximativ o cincime din PIB în 2019, una dintre cele mai ridicate rate din lume.

Adoptarea bitcoin ca monedă naţională, un eşec total în El Salvador. Criptomoneda s-a prăbuşit cu aproape 10.000 de dolari, CNN “Experimentul este un avertisment serios pentru alte ţări”

Experimentul bitcoin din El Salvador este un avertisment pentru alte țări, scrie CNN. Statele care ar dori să-i urmeze exemplul ar trebui să îl implementeze cu extremă prudență. FMI le-a cerut în mod expres guvernelor să utilizeze noi forme digitale de bani numai atunci când pot păstra stabilitatea financiară, eficiența și egalitatea.

Cu toate acestea, Ucraina a devenit miercuri a cincea țară în tot atâtea săptămâni care stabilește reguli pentru piața criptomonedelor. Într-un vot aproape unanim, parlamentul ucrainean a adoptat legea care legalizează și reglementează criptomonedele. Până în prezent, ele funcționau într-o zonă gri – achiziția și vânzarea de monede virtuale era permisă, dar companiile și bursele pe cripto erau adeseori sub supravegherea atentă a autorităților. Spre deosebire însă de El Salvador, care a adoptat marți bitcoinul ca modalitate legală de plată, legea ucraineană nu facilitează acest lucru și nu pune pe picior de egalitate bitcoinul cu grivna, moneda națională. În urmă cu două săptămâni, Cuba a adoptat o lege care recunoaște și reglementează criptomonedele, invocând „rațiuni de interes socio-economic”.

Citește și: “WHITE MONKEY JOB” – CUM SĂ CÂŞTIGI BANI ÎN ASIA FĂRĂ SĂ MUNCEŞTI. O INDUSTRIE SUBTERANĂ CU OFERTE CÂT SE POATE DE REALE, PENTRU CEI CARE NU ŞTIU SĂ FACĂ NIMIC

Luna trecută, SUA a propus o lege privind traderii de criptomonede, în cadrul proiectului privind investiții în infrastructură de 1.000 de miliarde de dolari. De asemenea, Panama a propus un proiect de lege care recunoaște cinci criptomonede, printre care și EGLD, criptomoneda românească.

Sursă: CNN; BBC/ Sursă foto: coingape.com

Leave a Reply

five × 4 =